sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Sistemul sanitar românesc ucide anual 60.000 de români

La capitolul mortalitate evitabilã, adicã afectiuni care puteau fi tratate de un sistem functional, jumãtate dintre decesele la bãrbati si peste o treime la femei ar fi fost evitate. Sistemul sanitar romanesc omoarã anual 60.000 de oameni, echivalentul populatiei unui oras de mãrimea Sloboziei, spre exemplu.
Practica demonstreazã cã, atunci când sistemul este performant, un pacient cu leucemie nu trebuie sã moarã, înainte de a ajunge la 45 de ani.
De asemenea, 85% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt tratabile...adicã 85% dintre femeile care au murit din aceastã cauzã puteau fi salvate. Boala poate fi depistatã la timp si tratatã! La femei, România detine cea mai mare ratã de deces prin cancer de col uterin. Riscul de deces, cauzat de aceastã boalã, este de 10 ori mai mare la noi, în comparatie cu Franta sau Finlanda si de 3-4 ori fatã de ceea ce se întâmplã în Slovacia sau Cehia.
Tot la noi, riscul ca un nou nãscut sã moarã în primul an de viaþã, este de sase ori mai mare fatã de unul nãscut în Suedia si de trei ori mai ridicat fatã de unul nãscut în Ungaria.
Incidenta hepatitei B este dublã fatã de cea a statelor Uniunii Europene! România are cel mai mare numãr de bolavi de tuberculozã, de pe continent!
Tara noastrã avea cu o treime mai putin personal medical la 1.000 de locuitori, fatã de media europeanã, încã înainte de a intra în UE. Acum, la acest capitol stãm si mai prost, din cauza exodului fortei de muncã. Aceasta este realitatea pe care guvernantii nostri nu vor sã o vadã. Asta se întâmplã în 2008, an în care liberalii refuzã majorarea salariilor profesorilor, dar au mãrit lefurile angajatilor de la ANL, de 4,4 ori si pe cele ale managerilor de spitale. Ãstia din urmã, cred cã au primit bani pentru performantele obtinute, la fel ca în cazul bancherilor americani care au generat criza financiarã internationalã. Aceste subiecte sunt tabu, pentru domnii Bãsescu si Tãriceanu preocupati de certurile lor interminabile si mai nou, de a face promisiuni desarte românului de care nimeni nu mai are grijã. Alte motive care ne îndreptãtesc sã credem cã este timpul ca ceva, în România, sã se schimbe. Asta nu o poate face decât Partidul Social Democrat.

Niciun comentariu: